2024. Május 5. Vasárnap Györgyi napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe Háromföldi videók Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Szállást keres a szent család
2023-12-23 12:33:19

Berekfürdőn, Karcagon és Püspökladányban is megelevenedtek a régi népszokások, melyben eljátszották Jézus születésének történetét.

2014-06-25 10:59:53

cseh_tam__s1.jpgKiss Ferenc, Novák János, a Kaláka együttes, Sebő Ferenc és az Etnofon is fellép a Magyar Nemzeti Levéltár Cseh Tamás Archívumának programján, 2014 június 21-én, a Múzeumok Éjszakáján.
A szombati eseményt 18 órakor Papó zenedéje nyitja meg:Papó és társai interaktív népi hangszer bemutatót tartanak gyermekeknek. Ezt követően 19 órakor tárlatvezetésen vehetnek részt az érdeklődők, ahol a Cseh Tamás Archívumot tekinthetik meg. A kiállításon láthatók az énekes korai rajzai és festményei, használati tárgyai, könyvei, hangszerei, lemezei. A köszöntő után Kiss Ferenc, Küttel Dávid és Szokolay Dongó Balázs muzsikál, majd Széles András énekes-citerás műsorát hallhatjuk.
Az éjszaka közeledtével, 21 órától Novák János és Bornai Szilveszter Ady dalokat énekel, 22 órakor a Kaláka együttes koncertezik, majd Sebő Ferenc énekel. Ezután rövid beszélgetés következik Cseh Tamásról és koráról a „nagy generáció" jelenlévő képviselőivel. Az Etnofon Zenei Társulás zárókoncertje éjfélkor kezdődik. (forrás:kulturpart.hu)

2014-06-19 07:58:49

db.jpgGálaműsorral nyitották meg 2014. június 15-én este a felújított Nagyerdei Szabadtéri Színpadot Debrecenben. Európai Uniós forrásból 304 millió forintos költséggel építették újjá a színpadot: a régi szabadtériből megmentették, de teljesen felújították az egykori öltözőépületet, és teljesen új, ezer férőhelyes nézőteret alakítottak ki. A szabadtéri színpad hatalmas erdei fenyők és kocsányos tölgyóriások között épült fel több mint hatvan évvel ezelőtt a Nagyerdő egyik legszebb részén - mondta el Bódor Edit, a színpadot működtető Főnix Rendezvényszervező Kft. ügyvezetője korábban az MTI-nek. Az avató ünnepségen, 1950. június 10-én Kodály Zoltán Székelyfonó című művét játszották. A nagyszabású előadásra Menyhárt József festőművész tervezte a díszletet: egy stilizált székely szőttest és székelykaput. A nagysikerű előadáson, amelyet Csenki Imre rendezett, maga Kodály Zoltán is részt vett. Az azóta eltelt évtizedekben a Nagyerdei Szabadtéri Színpad szerves részévé vált a debreceniek kulturális életének. Generációk sora szórakozott ott egészen az új évezred elejéig. Az ezredfordulóra azonban annyira leromlott a színpad állaga, hogy be kellett zárni - ismertette Bódor Edit. Az új Nagyerdei Szabadtéri Színpad vasárnap esti avató gálaműsorán fellépett Debrecen örökös dívája, Kállay Bori lányával, Fonyó Barbarával, az operaénekes Balczó Péter, valamint Magyar Attila és Hajdu Steve színészek. Részletek hangzottak el a Székelyfonóból, valamint a Csokonai Nemzeti Színház és az Ady Endre Gimnázium diákjainak előadásában a Légy jó mindhalálig musicalből. Fellép a Debreceni Népi Együttes és a Valcer Táncstúdió is, vendég lesz Szinetár Dóra és Angyal András, Zséda, Caramel és a Dolly Roll. 2014. június 17-től a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon rendezik meg a Debreceni Nyári Színházi Esték 20. évadát. A repertoárban idén összesen tizenhat produkció szerepel a legkülönbözőbb műfajokban: lesz krimi, bohózat, zenés vígjáték, mesemusical és operett. Fellép mások mellett Udvaros Dorottya, Oroszlán Szonja, Détár Enikő, Nagy Sándor, Hujber Ferenc és a L'art pour l'art társulata.(forrás:mti.hu)

 

2014-06-22 13:10:47

alulj__r__.pngA Szajol–Püspökladány vasútvonal felújítása kapcsán második üteméhez érkezett a forgalmirend-változás módosítása Püspökladányban. 2014. június 15-től a térképen jelzett terelő úton kerülhetnek a kerékpárosok és a gyalogosok, és a képen látható Mikszáth Kálmán utcai aluljárót vehetik igénybe a zavartalan közlekedéshez. Megértésüket és türelmüket kérjük. További információkért kövesse a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. oldalát! (forrás:facebook.com)
alulj__r__t__rk__p.jpg

2014-06-13 13:50:27

t__r___g__bor_n__pdalk__r.jpgA tíz éves jubileumát ünneplő Törő Gábor Hagyományőrző Népdalkör Egyesület szervezésében  2014. június 21-én kerül megrendezésre a  VIII. Nemzetközi Betyárdal és Ifj. Vigh Sándor -Emlékdíjas Népzenei Verseny, melynek helyszíne a püspökladányi Dorogi Márton Művelődési Központ.

2014-06-13 10:06:52

fazekas.jpgNem csak Debrecen, de az ország számára is előnyös lesz a kormányzati decentralizáció - hangsúlyozta Kósa Lajos. A földművelésügyi minisztérium teljes szervezete Debrecenbe költözik - derült ki Fazekas Sándor tárcavezető (a képen)  és Kósa Lajos 2014. június 11-ei, szerdai egyeztetésén, amiről a debreceni polgármester sajtótájékoztatón számolt be a cívisvárosban. A minisztérium elhelyezésével összefüggésben Fazekas Sándor felvetette, hogy szívesen látná tárcáját az agráregyetem területén - tolmácsolta Kósa Lajos megjegyezve, hogy ezt a verziót is megvizsgálják. Debrecen polgármestere bejelentette: Papp Lászlót, a város gazdasági stratégiai kérdésekben illetékes alpolgármesterét bízta meg a földművelésügyi minisztérium Debrecenbe költöztetésével kapcsolatos munkák koordinálásával. (forrás:MTI-fidesz.hu)

2014-06-13 08:32:00

kovacs_gergo_kep.jpgA lakóházukat elvesztő püspökladányi család számára (és kizárólagos hozzáférésével) segélyszámla került megnyitásra. Kérjük támogassák adományaikkal a családot, kik életük munkáját és a 3 generáció által lakott családi házukat veszítették el egy pillanat alatt, más felelőtlen magatartása miatt! Számlaszám: 10403459-71505548-52551007 (K&H Bank) Bankszámla neve: Dúró Balázs. A „Közlemény” rovatba kérjük, feltétlenül tüntessék fel az ADOMÁNY szót! Köszönet mindenkinek az önzetlen segítségért!

2014-06-09 20:49:36

takaritas.gif.jpgNos az a különleges eset történt velem a minap, ami bár ritkán, de azért néha előfordul, hogy gondolkodtam. Tudom persze, hogy a sok gondolkodás is káros az egészségre, de azért néha jól esik
az embernek egy kicsi belőle, és erre kiváló alkalmat biztosít a hetesi teendők elvégzése. Gondolkoztam, hogy lehetne technológiai utasításokat megfogalmazni, szép és biztos szabályrendszereket felállítani, többeket esetleg felelősségre vonni, de aztán az jutott eszembe, hogy vannak érdekesebb dolgok is annál, mint, hogy melyik szivaccsal kellene takarítani a WC kagylót... Az intézményi rendszer nem véletlenül és nem is Isten műveként alakult ki, bár a szikrát biztos Ő adta. Egyszerűen azért jöttek létre, mert vannak jó emberek és általában tele vannak jó gondolatokkal. Utóbbiak minél jobb megvalósítása érdekében többen elhatározzák, hogy együtt akarnak dolgozni, abból a célból, hogy a kapott tálentumot minél jobban tudják kamatoztatni. De a közös munkához, az együtt gondolkodástól elindulva, kompromisszumokon, megbeszéléseken majd szabályrendszerek lefektetésén, utasításkészletek kidolgozásán keresztül vezet az út odáig, amit már szerintem úgy nevezhetünk, hogy intézmény. A kollégiumok is intézmények. Mitől lesz egy keresztény vagy éppen a lelkészségünk egyik kolija több, mint más kollégiumok? Szerintem attól, hogy nem szabályok betartását várja el, hanem azok magunkévá tételét. És itt a következő gondolat: ettől nem a kollégium lesz több. Mi, a benne lakók, lesznek gazdagabbak.
- Jujj, ez olyan sablonos keresztény szöveg. Már megint a mennybéli kincsek, meg a szeretet, hallottam ezerszer...
Nem gondolkodom sokat, nem szabad, nem nekem való. Csak azt kérdezem, mi a jó?
Jó-e az, ha akkor, amikor hetes vagyok, nem csak a kötelező két fürdőt meg a folyosót takarítom ki, hanem mondjuk a saját szobánkat is, ahol hárman lakunk? Jó-e az, hogy amikor leviszem a szemetet, akkor zacskót húzok a kukába, hogy az utánam jövő hetesnek ne kelljen a kukát is kimosni következő alkalommal? Jó-e az, hogy berakom a mosógépbe a lakótársam ruháját, mert ő éppen egyetemen van, de tudom, hogy ha hazajön az lenne az első dolga, és szerintem örülni fog, ha neki már ezt nem kell megcsinálni?
Ha belegondolok, akkor ez szeretet. És nem a megfoghatatlan fogalom, hanem a kézzelfogható gyakorlati szeretet, amit nekünk, keresztényeknek, úgy gondolom, kötelességünk gyakorolni. Itt a Földön van kitől tanulni a szeretetet, gyakorolni az már mindenkinek a sajátja. De a Szeretet, odafönn meg fogja kérdezni, hogy mit tanultam s mennyit gyakoroltam. S akkor szeretnék büszkén odaállni... (Írta: Farkas Márton)


2014-06-06 10:09:37

karcfeszt.jpg2014.06.06-07. KARCAG IFJÚSÁGI HÁZ. 2014. június 6-án, pénteken 16:30 kapunyitás. a rendezvény teljes bevételével Kiss Gergő gyógyulását segítik. Fellépnek: MEGDÖBBENT VÁROSLAKÓK,THE BEST COMPANY, NAGY PETI AQSTIK, VALE OF TEARS, FACE NO MORE, BRAIN DRAIN, SLIDE AWAY. 2014. június 7-én, szombaton kapunyitás 16:30. a rendezvény teljes bevételével Marosvölgyi Csaba rehabilitációját segítik. HEAL SENOR, REMORSE, WHITEBACON, SORROW IS A SAGE, 20 ÉV ROCK TRIÓ, LUMBERJACK COMMANDO, NÉMETH MIHÁLY UTAZÁSAI. 

2014-06-05 14:29:45

sz__lr__zsa.jpgA Szélrózsa Néptáncegyüttes szeretettel meghívja Önt és kedves családját 2014. június 27-én 18:00 órától megrendezésre kerülő műsorára. A műsorban közreműködik: Szélrózsa Néptáncegyüttes szenior csoportja (Kaba) Eszteró parti citerások (Báránd) Helyszín: Árpád Mozi (4177 Földes, Fő utca 2.) Jegyek elővételben vásárolhatók a Karácsony Sándor Közösségi Ház irodájában valamint korlátozott számban a helyszínen. Jegyárak: Felnőtt: 500 Ft, Gyermek: (14 éves korig): 300 Ft 3 éves kor alatt ingyenes . Az együttes június végén Litvániában képviseli hazánkat egy folklór fesztiválon. A műsorból befolyt összeget az utazás költségeire szeretnék fordítani! (forrás:foldes.hu)

2014-06-04 13:05:49

torma.jpgA Hajdúsági torma hungarikum, melyet 2004 óta az Európai Bizottság oltalom alatt álló eredetmegjelöléssé nyilvánított. A Hajdúsági torma oltalom alatt álló eredetmegjelölés használatára a torma (Armoracia rusticana, syn. Armoracia lapathifolia) növény hajdúsági tájkörzetben, dugványozás során kiszelektálódott tájfajtáinak gyökértörzse jogosult. A torma fogyasztott termése a gyökértörzs, vagyis a rizóma, amely az előző évi szaporítást szolgáló talpgyökerek megvastagodásából fejlődik, az ültetéstől a felszedésig mintegy 180 nap alatt. A hajdúsági tájkörzetben termelt torma más változatoktól jól elkülöníthető tulajdonságokkal rendelkezik: lombozata vastag, mélyzöld, dús, felső harmadánál csavarodó, rizómája pedig egyenes, hengeres, külseje világosbarna, húsa csontfehér. Íze soha nem fás; viszonylag alacsony allil-izotiocianát tartalma okozza jellegzetesen csípős zamatát, amelyet az édesnemes paprika mintájára csípős-nemesnek is neveznek. A dugvány 3–4 cm-es ránövést, úgynevezett „fejet” tartalmaz; hengeres teste 1,5–5 cm átmérőjű, 20–35 cm hosszúságú. A több évtizede kialakult bakhátas termelési technológia eltér az Európa más körzeteiben alkalmazott, gépesített, ferde ültetési technológiától, így a Hajdúsági torma küllemre is jól elkülöníthető az egyéb termesztéstechnológiában termelt tormáktól.(forrás: hungarikum szövetség)

Oldal :123456789101112131415
161718192021222324252627282930
313233343536373839404142434445
464748495051525354555657585960
616263646566676869707172737475
767778798081828384858687888990
919293949596979899100101102103104105
106107108109110111112113114115116117118119120
121122123124125126127128129130131132133134135
136137138139140141142143144145146147148149150
151152153154155156157158159160161162163164165
166167168169170171172173174175176177178179180
181182183184185186187188189190191192193194195
196197198199200201202203204205206207208209210
211212213214215216217218219220221222223224225
226227228229230231232233234235236237238239240
241242243244245246247248249250251252253254255
256257258259260261262263264265266267268269270
271272273274275


A J Á N L Ó



egiangyalunkmeheszet



www.facebook.com/fenyvespanninyaralo



Kézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekes



ww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu